Lespakket kinderrechten UNICEF

In opdracht van UNICEF en Young Crowds analyseerde ik lesmaterialen over kinderrechten uit elf landen. Aan de hand daarvan maakte ik nieuw lesmateriaal, bestaand uit een werkboekje, een digitale les en het Kinderrechtenverdrag in kindertaal.

Tijdens het vooronderzoek hield ik interviews met kinderrechtenexperts uit elf landen, waaronder Korea, IJsland en Denemarken, om erachter te komen wat wel en niet werkt in hun methodes (2019).   
 

Lesmateriaal Kinderen voor Kinderen

Hoe verzin je een onderwerp? Waar vind je mooie woorden? Welk genre moet je kiezen? Voor Kinderen voor Kinderen en Young Crowds maakte ik een lespakket voor basisscholen over hoe je een liedje schrijft. Het bestaat uit een werkboekje, digitale opdrachten met tips van Sanne Hans en een lerarenhandleiding (2019). 

Het is hier te bestellen. 

Eerder schreef ik (voor Meis & Maas) al een doeboek, vriendenboek en dagboek voor Kinderen voor Kinderen. 

Nieuwsberichten De Dag Vandaag

Voor De Dag Vandaag, een site voor basisscholen, maak ik nieuwsberichten. De Dag Vandaag wordt dagelijks gebruikt op zevenduizend scholen als start van de schooldag. Samen met de klas neemt de leraar 's ochtends de drie leukste of belangrijkste nieuwsitems door.

Elke dag verschijnen er twee nieuwsberichten en een filmpje in twee versies, een voor de bovenbouw en een voor de onderbouw (2019).    

Dialoogverslagen Raad van Kinderen

Voor de Missing Chapter Foundation maak ik verslagen van dialoogsessies tussen bedrijven en een Raad van Kinderen. Organisaties en gemeentes schakelen zo'n kinderraad (meestal een klas) in om mee te denken over een probleem. De kinderen doen onder begeleiding van een leraar onderzoek en presenteren hun adviezen tijdens een dialoogsessie.

 

Tijdens zo'n sessie interview ik wat betrokkenen en maak ik een verslag. Een week voor de sessie geef ik een workshop aan de klas over hoe je presenteert (2018 & 2019).   

Werkboek Roald Dahl

In opdracht van Uitgeverij De Fontein en Young Crowds maakte ik een werkboekje voor groepen 6, 7 en 8 voor de Roald Dahl-week. 
 

Het boekje staat vol informatie en weetjes over Roald Dahl en Quentin Blake, maar ook interviews, opdrachten, een vriendentest en meer. Het thema is vriendschap (2018). 
 

Je kunt het hier bestellen.

Lesbrieven Dopper Foundation

Wat is de invloed van plastic afval? En hoe komen we er vanaf? I.o.v. Dopper Foundation en Young Crowds schreef ik er twee lesbrieven over. De eerste kwam uit in november 2018, de tweede in januari 2019.  

Van beide lesbrieven maakte ik twee versies, een voor de bovenbouw en een voor de onderbouw. De lesbrief van november voor de onderbouw vind je hier. Die van januari staat hier

Fotostrip Een dag op het Metis

Voor het Metis Montessori Lyceum maakte ik de fotostrip Een dag op het Metis, met fotograaf Marielle Coster en vormgever Jeroen van Dijk. 

Ik liep twee dagen mee met leerlingen en verzon daar een stripverhaal omheen, om te laten zien welke lessen en buitenschoolse activiteiten je kunt volgen op de school. Het boekje wordt uitgedeeld tijdens open dagen en voorlichtingsbijeenkomsten op basisscholen (2019). 

Advertorials

Sinds 2008 maak ik advertorials voor jeugdkranten Kidsweek en 7Days. Dit in opdracht van onder meer Disneynature, NEMO Science Museum, De Kinderombudsman, NPO Zapp, Liliane Fonds, Universiteit Leiden, Museumvereniging en De Dierenbescherming. 

Artikel Grazia

Voor de festival-editie van het tijdschrift Grazia schreef ik een stuk over festivals en drugs en interviewde Mare (34) daarover.

'Ik ontmoette eens een meisje op de dansvloer met wie ik het over onze gemeenschappelijke vriend Frits had. Frits was onzichtbaar.'

 

Het stuk is hier te lezen (2018).

Programmaboek Broedplaatsendagen

In opdracht van de gemeente Amsterdam maakte ik het programmaboekje van de Open Broedplaatsendagen 2015, een cultureel evenement van stadsdeel Nieuw-West. 

 

Ik interviewde tien kunstenaars, waaronder modeontwerper Karim Adduchi en beeldend kunstenaar Meinbert Gozewijn van Soest. De interviews staan online.

Cultuurinterviews de Volkskrant

In 2007 werkte ik op de kunstredactie van de Volkskrant. Ik maakte de cultuuragenda, inclusief bijbehorend interview.

 

Zo sprak ik o.a. zangers Acda en de Munnik, filmmaker Ricky Rijneke en muzikant Roald van Oosten. Ook maakte ik een reeks over lokale festivals, zoals het Callantsoger Muziekfestival, Booch? en Waterpop.